Hvordan skriver man en god jobansøgning?

Hvordan skriver man en god jobansøgning?

Hiddens no bullshit guide til den gode job-/praktikansøgning, Part I.
Af Simon Miller, Adm. Dir., Hidden Agency

I Hidden er vi netop kommet i mål med sommerens ansættelsesrunde og har fået tonsvis af gode jobansøgninger.

Desværre oplever jeg, at mange unge studerende og nyuddannede aldrig har tillært sig, hvordan en jobansøgning og et CV skal skrives. 

Det er virkelig en skam, for trods kandidaten i princippet kunne være perfekt til stillingen, forhindrer deres CV og ansøgning dem i at komme til samtalen.

Det tænker jeg, at der skal gøres noget ved.

Missionen med dette skriv, er at give et løft til de af jer, som sandsynligvis er meget dygtige, men som aldrig har fanget, hvordan man skriver en god ansøgning. Det gælder om at gøre et så godt indtryk fra start som muligt. 

Der er uden tvivl en masse HR-folk, som vil komme efter mig for at give jer følgende insights. Men mit liv er for kort til dårlige jobansøgninger, så hermed en række forslag til, hvordan du som ansøger kan forbedre din ansøgning og CV. 

Du vil finde ordlyden i denne blog meget direkte. Det er helt bevidst.

Når vi i Hidden kommunikerer i vores egne blogs og indlæg, gør vi det direkte og går lige til sagen. Så for nuværende undgår vi det formelle corporate-snak og skriver i et sprog, hvor alle kan være med.

Måske vil du opleve, at ordlyden i dette skriv kan fremstå negativ eller være præget af irritation. Det bør på ingen måde læses sådan. I stedet fremhæver jeg blot de fejl, som ansøgere ofte laver og giver et eller flere løsningsforslag.

Som gode gamle Roosevelt sagde:

Så hermed: problem og løsning 100% uden whine 🙂

Du finder herunder en liste af fejl/irritationsmomenter, som jeg ofte oplever. 

Kæmpe disclaimer: Følgende tips og tricks er ikke nødvendigvis almengyldige, men de gør sig gældende, når du sender din jobansøgning til undertegnede.

Narrativet: Dine interesser vs virksomhedens

Hvis der er én ting, vi arbejdsgivere og HR-folk ser 1.000 gange dagligt, så er det vores alle sammens individuelle yndlingsord: Jeg.

I bund og grund ved vi godt, hvorfor du søger stillingen. Det gør du, fordi du synes, den er spændende eller fordi du ved, at det vil give dig et karrierehop.

Sagen er den, at mens du er mest interesseret i dig, så er vi mest interesserede i os.

(Kontroversielt, I know).

Da det er dig, som skriver ansøgningen, bør du tænke om virksomheden som slutkunden.  Se dig som en dørsælger, som skal sælge dit produkt.

Dit mål, som dørsælger, er at få solgt dine produkter, så du i sidste ende kan få nogle penge i lommen. Det salgsargument klinger bare ikke så godt hos kunden, vel?

Hej Andersen, jeg vil gerne sælge dig dette strygejern.
Hvorfor du skal købe det?
Jamen du skal købe det fordi jeg gerne vil tjene penge. Jeg har set mig varm på en ny bil, nemlig.”


Den salgstale får du ikke meget ud af.  

Løsning: Det er en rigtig god idé at præsentere, hvordan du vil hjælpe os, fremfor at skrive stolper op og ned om, hvad du vil have ud af arbejdsgiver.

Den er ekstra svær, hvis du er studerende og søger en praktikplads. Fortæl her eksempelvis om din passion og hvordan du glæder dig til at udfolde dine teoretiske færdigheder i praksis.   

Du kan se et glimrende eksempel på, hvordan dette gøres sidst i dette skriv.

Bemærk, at din jobansøgning og dens narrativ og ordlyd er en teaser på hvem du er og hvordan du vil passe i virksomheden og blandt virksomhedens medarbejdere. Udnyt det. Vis os en passioneret, glad, modig, flink og fornuftig person. 

Tag et kig på virksomhedens Facebook, Instagram og LinkedIn. Hvis virksomheden er konservativ, så skriv i et konservativt sprog. Er virksomheden i stedet livlig, ung og måske endda fræk – skriv da i tilsvarende sprog og vis da gerne de træk. 

Når folk siger; “Du skal ikke sige du er X, du skal vise det.”, så er det, vi her mener. Vis i din tekst og med dit sprog at du er glad, passioneret, flink, ambitiøs osv. 

Protip: Vi arbejdsgivere elsker selvstændighed og troen på, at hvis du møder et nyt problem – jamen så kan du enten løse det eller selv komme med forslag til, hvordan du måske kan løse det. 

Senere nævner jeg, at det er en god idé at læse et par CV- og ansøgningsguides, og hvordan nogle fejl skriger af, at du ikke har læst dem. Vi vil gerne se, at du har lavet det grundlæggende research.

Protip 2: Appeal to Ethos/Pathos: Jeg fik engang en jobansøgning, som startede med “Jeg har læst jeres blog om X. Stort tillykke med det!”. Se dén rammer lige, hvor den skal. Mere af det!

Ved at nævne, at du har læst en blog, så viser du, at du har lavet lidt research på virksomheden. Det signalerer oprigtig interesse i virksomheden.
(Forestil dig eksempelvis, hvor godt du vil stå, hvis du i introen nævner, at du har læst denne blog).

Protip 3: Tippet hér er hovedsageligt vigtigt i kommunikationsbranchen, hvor sproget er enormt vigtigt. Når man skriver om sig selv, så er det ganske naturligt at starte alle sætninger med “Jeg..”. Én ting kan jeg dog garantere dig – læseren bliver ganske træt, meget hurtigt. 

Hvis du vil ind i kommunikationsbranchen, så bør du være i stand til at starte sætninger med andet end ordet “Jeg”.

Spice din jobansøgning op

Hvide sjælløse worddokumenter er kedelige.

Vær kreativ og vis at du er bedre end alle de andre. Det er fuldstændigt op til dig, hvor umage du vil gøre dig, men det er en glimrende idé at gøre noget ekstra og give virksomheden en freebie.
Med freebie menes et gratis stykke arbejde eller andet materiale, som stemmer overens med virksomhedens interesser og brand.

Du kan med fordel lade dig inspirere af virksomhedens Facebookside eller deres website.

Eksempel: Da jeg i sin tid søgte den stilling, jeg havde før Hidden, så jeg, at på virksomhedens Facebookside, var de glade for at posere med håndskrevne skilte (A4 papir med tekst på). Så jeg printede et stykke papir med virksomhedens logo, skrev “Hyr Simon Miller!” på det og poserede smilende med det (i fuldstændig overensstemmelse med virksomhedens daværende kommunikation).

Dertil skrev jeg en masse ideer til. hvordan virksomheden kunne løse nogle af de marketingudfordringer, som de havde.

Jobbet søgte jeg en måned inden CPH Pride, så jeg vedhæftede lige en rainbow-flag version af deres logo. Selvsamme version bliver stadig brugt den dag i dag.

Når du giver et stykke gratis uforpligtende arbejde, så stiller du desuden arbejdsgiveren i gæld til dig. Det er svært, som arbejdsgiver, at afvise nogen blankt, hvis personen har gjort sig så meget umage.

Så for at gentage pointen om at sælge sig selv: Se dig selv som et produkt, der skal sælges. Ingen gider købe et sløvt barberblad eller et fladt dæk – Et sløvt barberblad kan ikke barbere, et fladt dæk kan ikke løbe rundt, og en sløv medarbejder kan ikke arbejde ordentligt. Du skal være det produkt, som løser problemet bedre end de andre.

Bonus forslag på freebie: Hvis du liker eller deler arbejdsgivers LinkedIn-opslag/artikler, så viser du arbejdsgiver, at du har lavet lidt research. 

Dine sociale medier

Du kan lige så godt antage, at arbejdsgiver screener dig på hhv. Facebook, LinkedIn og ved en Googlesøgning.

Ikke alle arbejdsgivere finder dine festbilleder så sjove og charmerende, som du selv gør.
Tænk sig engang, hvis du søger en stilling med kundeansvar. Det er ikke attraktivt for virksomheden at vide, at hvis kunder søger efter dit navn, så finder de en Facebookprofil fyldt med gak, gøjl og druk.

Løsning: Vær derfor opmærksom på hvilket signal du dér sender. Særligt når du søger en stilling, er det en god idé, at få ryddet op i dine sociale medier, så de matcher den virksomhed, som du søger i.

Protip: Sæt din profil til, som udgangspunkt, at være totalt låst og lukket for ikke-venner. Udvælg derefter nogle gode billeder, som viser dig fra bedste side og gør disse offentlige.

Stavefejl, fejl i nutids-r og lemfældig omgang med sproget

Denne er dybt alvorlig. Langt mere end du tror.

Vi laver alle sproglige fejl. Jeg er på ingen måde en undtagelse. Særligt oplever jeg, at mine kommaer kan være over det hele, hvis jeg har for travlt.
Men du bør nøje overveje, hvornår du tillader dig selv at lave sproglige fejl.

De fleste arbejdsgivere eller HR-folk i kommunikationsbranchen er (eller bør være) sprognazister. 

Din jobansøgning og dit CV bliver set som et eksempel på dit allerfineste professionelle arbejde.

Særligt i kommunikationsbranchen er ord vigtige. Hvis du i din jobansøgning staver som en brækket arm eller har et horribelt sprog, så bliver det tolket som sløseri eller inkompetence. Du er altså ikke klar til at tiltræde i en kommunikationsstilling, hvorfor du ryger direkte i ikke-kvalificeret-bunken. 

Dette er desuden også sandt, hvad senere kommunikation mellem dig og fremtidig arbejdsgiver angår. Sørg for, at arbejdsgiver er overbevist om, at du kan formulere dig ordentligt.

Løsning: Se din jobansøgning og CV som et stykke professionelt arbejde, du skal udføre for en kunde. Vi laver alle fejl og enkelte tastefejl eller kommafejl er helt i orden. Sørg dog for at det overordnet ser OK ud.

Ved direkte kommunikation med arbejdsgiver, tænk på arbejdsgiver som en kunde. 

Jeg nævnte herover, at du bør overveje, hvornår du tillader dig at lave tastefejl.

I min verden handler det om vigtigheden af, hvad du skriver. En simpel cost/benefit vil give dig svaret. Stil dig selv spørgsmålet; “Har jeg råd til at sjuske med mit sprog?”:

  • Du er en travl mand og skriver en lille blog om CV og ansøgninger: OK.
  • Du skriver en besked til din mor: OK.
  • Du er en travl mand og laver et professionelt arbejde for en kunde: Ikke OK.
  • Du skriver en ansøgning til en potentiel arbejdsgiver: Ikke OK.

Er du ordblind, bør du informere herom så tidligt som muligt.

Protip 1: Er du i tvivl om nutids-r? Udskrift dit ord med “svømme/svømmer”.
Protip 2: Er du i tvivl om ligger og lægger? Brug den gode gange huskeregel: Når jeg læææægger noget, er det i bevææææægelse. Når noget liiiiigger, så ligger det stiiiille.
I know – Den er halvdårlig, men den virker.
Protip 3: Denne er nok mest relevant, hvis du søger i Hidden: Jeg bryder mig ikke om  udtrykket “som person…”. Det er der ikke noget, der hedder.

Hvis du insisterer på at starte en sætning på denne facon, brug da et mere beskrivende ordvalg – F.eks.: “Som privatperson…”, “som professionel…” eller “som studerende...“.

Jobansøgning og CV i Worddokument

Der er flere årsager til at Worddokumentet ikke dur.

Et Worddokument er redigerbart. Når du sender et worddokument, signalerer du, at modtager på en eller anden måde kan få brug for at redigere dit dokument.

Det signalerer desuden, at du aldrig har taget et kig på en “sådan skrives en god ansøgning” guide og desuden aldrig har været i et professionelt miljø før.

Værst af alt, så bruger vi I Hidden vi ikke officepakken. Jeg bliver altså nødt til at åbne dit dokument i Google Docs, hvorved meget af din fine opsætning ryger.

Løsning: Send jobansøgning og CV i PDF. Så viser du, at du enten har læst en guide (researchet) eller tidligere været i en professionel stilling.

Bonus: Du viser desuden, at du, foruden at have ændret virksomhedens navn på din ansøgning, har orket at trykke gem som -> PDF.

Småfejl i CV

Jeg oplever ofte mange små fejl i indhold/opsætning af CV’er. 

Det helt store problem med disse er først og fremmest, at det gør dit CV irriterende at læse og så viser det, at du ikke kan finde ud af at google, “hvordan skriver jeg et godt CV”.

Herunder finder du et par stykker af dem.

Årstal i forkert rækkefølge & job og uddannelse blandet sammen: 

Skil job og uddannelse og skriv nyligst øverst:

Erhvervserfaring

2019 –     :     Butiksmedarbejder i Jensens Buksebutik
Her fremhæver du væsentlige arbejdsopgaver. Tilpas disse så de passer med det job du søger. Brug evt. en bulletpoint liste.

2018 – 2019:     Butiksmedarbejder i Andersens Blusebutik
Her fremhæver du væsentlige arbejdsopgaver. Tilpas disse så de passer med det job du søger. Brug evt. en bulletpoint liste.

2016 – 2018:     Butiksmedarbejder i Hansens Bøjlebutik
Her fremhæver du væsentlige arbejdsopgaver. Tilpas disse så de passer med det job du søger. Brug evt. en bulletpoint liste.

Uddannelse:  

2018 – 2020    Cand.merc. Brand Management and Marketing Communication – SDU
Her fremhæver du væsentlige aspekter af dit studie. Tilpas disse så de passer med det job du søger. 

2015 – 2018     BA antropologi – Københavns Universitet
Her fremhæver du væsentlige aspekter af dit studie. Tilpas disse så de passer med det job du søger. 

2012  – 2015    IT/Afsætning/Design – Hansens Handelsgymnasium
Har du uddannelse på niveau over gymnasium, behøver du ikke skrive noget hér.

Protip 1: Pep dit CV op. Dit CV har samme signalværdi, som din påklædning. Søger du et friskt og ungt sted, kan du med rette udvikle et farverigt CV. Søger du i en mere konservativ virksomhed, kan du med fordel bruge et design, som smager lidt mere af bank og/eller Mærsk.

Sagen er den, at arbejdsgiver modtager hundredvis af ansøgninger. Konkurrencen er stor, så et hvidt dokument glemmes hurtigt.

Protip 2: Sæt altid et portræt af dig selv på, og brug et portræt, som matcher den virksomhed du søger i. 

CV og ansøgning i ét dokument

Temaet i denne blog er at overholde de uskrevne regler, så du viser, at du er i stand til at lave din research.

Én af disse er, at i 9 ud af 10 tilfælde ønsker HR, at CV og ansøgning skal være i separate dokumenter. 

Så med mindre andet er oplyst, så send CV og ansøgning i separate dokumenter.

Tom email med jobansøgning og CV vedhæftet

Du har én chance for at imponere din fremtidige arbejdsgiver – brug den.

Den uskrevne regel siger, at ansøgningen max. bør fylde en side. For min skyld behøver din ansøgning ikke være præcis én side. Jeg vil hellere have en kortere ansøgning, som sidder lige i skabet. 

Under alle omstændigheder så bør du se emailen, som det sted, hvor du leverer din elevator-pitch.
Tænk på den fysiske verden. Her ville du ikke blot gå over i stilhed, smide to lapper papir i skødet på potentiel arbejdsgiver og så smutte igen, uden at sige et ord.

Løsning: Brug emailen til at give det allerbedste førstehåndsindtryk du kan.

Protip 1: En tom email, som kun indeholder CV og ingen jobansøgning, bliver smidt direkte i skraldespanden. 
Protip 2: Hvis du er rigtig cheeky, så kan du med rette layout snige noget ekstra tekst ind i dit CV, ved at uddybe, hvilke arbejdsopgaver du har udført i de forskellige stillinger eller hvad du har lært af relevante sager på uddannelsen.

“Til rette vedkommende”

Hånden på hjertet, jeg er ikke sikker på, hvor nemt det altid er at gennemskue, hvilken person som sidder i ansættelsesprocessen. 

Men én ting skal bør du vide – vores alles yndlingsord er vores navne.

Så kan du finde ud af, hvem der står for ansættelsesprocessen, jamen så er du godt på vej.

“Kære Simon,” klinger så meget bedre end “Til rette vedkommende,”.

Skriver du Til rette vedkommende, så signalerer det, at du ikke gider lave den grundlæggende research.

Løsning: Hvis du er 100% sikker på, hvem som står for ansættelse, skriv da vedkommendes navn: “Kære Simon”.

Hvis du ikke er 100%, skriv da eksempelvis navn og virksomhedsnavn: “Kære Simon og Hidden,”. Er du fuldstændigt på bar bund, skriv da virksomhedsnavnet: “Kære Hidden,”.

Bonus: Eksempel på en, i min optik, glimrende jobansøgning

Alle bør tage ved lære af Inigo Montoyas glimrende hilsen.

Tag et kig på nedenstående ansøgning. Ansøgningen er langt fra perfekt, overholder ikke mange af ovenstående regler, men ansøgeren fik alligevel en invite til et interview.

Her er, hvad jeg tænker, når jeg læser denne jobansøgning:

Titel: Ansøger har læst vores blog om vækst i Hidden og erklærer sine intentioner klart og øjeblikkeligt – ovenikøbet med en klar value proposition (…gratis hjælpende hånd).

Hilsen: Mulighed for forbedring. Ansøger burde have skrevet “Hej/Kære Simon,”. Altså navn på recruiter, efterfulgt af et komma.

Første bid af mailen: Hurtig introduktion efterfulgt af relevant info om ansøgerens profil. Derefter, hvorfor ansøger søger praktik (Brug for et lærerigt miljø og erfaring), som efterfølges af, hvorfor der netop søges hos Hidden (Jeres tilgang til praktik…).

Afslutningsvis gentages og argumenteres der for, hvorfor ansøger leder efter ulønnet praktik.

Anden bid af mailen: Konkretiserer, at der er tale om praktik, så der ingen misforståelse hersker (…tilbyde mig selv i virksomhedspraktik). Så en passage om forventningsafstemning og udvisning af selvtillid, mens ansøger holder sig på egen banehalvdel (…overbevist om at jeg kan bringe værdi samtidigt med jeg selv får opbygget kompetencer).

Afsluttes med relevant info om tidligere stilling.

Bulletpoints: Ansøger vælger at sætte de vigtigste kompetencer i bulletpoint format. Trods det er vovet og utraditionelt, fungerer super for en travl arbejdsgiver. 

  • Arbejdsgiver får et hurtigt overblik over de arbejdsopgaver, som ansøger er overbevist om, at han/hun kan løfte. 
  • Det viser dertil, at ansøger er klar over, at bulletpoints er vellidt i digital markedsføring. 

Afslutning: Der afsluttes med et link til ansøgers eget website og online CV. Den er lidt risky, og jeg ville foretrække også at få et CV i pdf.
Dog fortæller det mig, at ansøger har gjort en langt større indsats for sin professionelle profil, end så mange andre ansøgere har.

Det signalerer, at ansøger tager sig selv og sin karriere meget seriøst – hvilket i sidste ende tyder på, at netop denne ansøger vil arbejde hårdere og mere effektivt end andre ansøgere. 

Antagelser jeg drager om ansøger efter at have læst den ansøgning:

  • Ansøger tager sandsynligvis sig selv alvorligt. 
  • Ansøger tager Hidden alvorligt og er oprigtigt interesseret.
  • Ansøger har gjort en indsats for at lære mere om Hidden.
  • Ansøger har læst/er bekendt med regler for ansøgninger.
  • Ansøger kan formulere sig ganske fint. 
  • Ansøger er sandsynligvis et hårdtarbejdende, ambitiøst karrieremenneske. 
  • Ansøger har gjort egne mål tydelige.
  • Ansøger formår at kommunikere tydeligt og forståeligt. 
  • Ansøger har tilsyneladende selvtillid og tror på egen evne.
  • Ansøger er sandsynligvis i stand til selv at lave sin egen research.
  • Ansøger er sandsynligvis selvkørende og kræver ikke enorm og konstant opmærksomhed fra mig.
  • Ansøger er ikke just ydmyg eller beskeden, men er heller ikke over-pralende eller for selvsikker.

Konklusion på ansøger: Tilsyneladende rigtig god profil – Ansøger har skrevet en masse erfaring i sin mail, herunder dataanalyse og situations- og brugertilpasset kommunikation. Note til mig selv: Husk at teste påstande af til samtalen. 

Protip: Det er okay at overspille sin kunnen lidt i en ansøgning, så længe du har troen på, at du kan forsvare dig til en jobsamtale.

Så pas på hvor meget du overspiller den og fortæl ikke fremtidig arbejdsgiver, at “du er ekspert i FB annoncering”, hvorefter du til jobsamtalen giver udtryk for, at du ikke aner hvad CPM, CPC eller CPA er – og at du desuden aldrig har lavet en Facebookannonce før. 

TL;DR

Engagement 

  • Vis selvstændighed og at du er selvkørende.
  • Vis evne til research (fremhæv noget fra en blog/page til arbejdsgiver).
  • Dit sprog i ansøgning skal afspejle virksomheden (kækt vs corp-sprog).
  • Vis at du sætter virksomhedens interesser over dine egne.
  • Dit sprog afspejler din personlighed.
  • Brug tekstfeltet i din email. Hér giver du førstehåndsindtrykket til potentiel arbejdsgiver.
  • Tom email med vedhæftet CV ryger direkte i skraldespanden.
  • Spice din jobansøgning op. Vær kreativ og vis at du er bedre end alle de andre.
  • Sæt din potentielle arbejdsgiver i gæld: Giv arbejdsgiver en freebie.
  • Jo mere du overspiller din nuværende kunnen, des mere vil du blive testet til jobsamtalen.
  • Husk Inigo Montoya:
    1. Polite greeting
    2. Name
    3. Relevant personal link
    4. Manage expectations
  • Antag at dine sociale medier bliver screenet.
  • Få dine sociale medier til at fremstå i overensstemmelse med virksomhedens ønsker.

Sprog

Tal ordentligt og få styr på dit sprog:

  • Med dårligt sprog bliver du tolket som sløset eller uintelligent.
  • Start ej sætninger med “Jeg”.
  • Udfordring: Brug ikke jeg/mig mere end max 3 gange i din ansøgning.
  • Få styr på nutids-r.
  • Er du ordblind, så informér herom tidligst muligt.
  • Læs et par Top 10 sproglige fejl blogs

Semantik

  • Skriv aldrig Til rette vedkommende,. Find i stedet navnet på recruiter/arbejdsgiver, og brug det i din hilsen. Alternativt: Kære [virksomhedens navn],.
  • Husk komma efter Kære Navn,.
  • Læs en guide til hvordan man laver et CV.
  • Overhold reglerne for hvordan et CV ser ud.
  • Vedhæft altid CV og jobansøgning i pdf-format (aldrig i .docx).
  • CV og jobansøgning bør være separate dokumenter, og ej samlet i et stort dokument.

Mod på at sende en ansøgning?

Vi er ved vejs ende i dette skriv.

Jeg håber, at du har fået noget god inspiration til din næste ansøgning.

Hvis du fandt denne artikel spændende, så må du meget gerne dele den på LinkedIn, så vi kan få forbedret endnu flere CV’er.

I Hidden søger vi altid dygtige og ambitiøse marketingpraktikanter, så vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Send den til job@hiddenagency.dk

God vind og held og lykke!

Simon Martin Miller,
Adm. Dir. Hidden.

Taggs: